Suomalainen elintarvike on matkalla uusille markkinoille. Tavoitteena on avata ovia Naton globaaliin hankintajärjestelmään – ja sitä kautta täysin uusille liiketoimintamahdollisuuksille. Natoon suomalaisia elintarvikealan yrityksiä saattaa Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry yhteistyössä Elintarviketeollisuusliiton ja Finnish Operations Center Oy:n (FOC) kanssa.
Yrityksille on luvassa konkreettista tietoa Naton hankintaketjuun pääsystä sekä yrityskohtaisen hankintatunnuksen hankkimisesta 2.9.2025 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa järjestettävässä tilaisuudessa. – Tavoitteemme on rakentaa sujuva polku, joka vie suomalaiset tuotteet osaksi Naton globaalia verkostoa. Suomalaisen elintarviketuotannon menestyminen takaa myös omaa huoltovarmuuttamme. Syyskuun tilaisuus on erinomainen mahdollisuus suomalaisille elintarvikealan yrityksille tutustua Naton vaatimuksiin ja prosesseihin, sanoo Jarmo Talasrinne, SUVI ry:n toiminnanjohtaja.
Puhtaus, laatu ja osaaminen suomalaisen elintarviketeollisuuden valtteja
Suomalainen elintarviketuotanto tunnetaan korkeasta laadusta ja ympäristöystävällisistä tuotantomenetelmistä, mikä tekee suomalaisista tuotteista arvostettuja maailmanlaajuisesti. – Meidän yrityksemme pystyvät tarjoamaan erinomaisen laatustandardin ja jäljitettävyyden, jotka ovat keskeisiä tekijöitä kansainvälisillä markkinoilla. Tämän yhdistelmän ansiosta suomalaisilla elintarvikeyrityksillä on kaikki edellytykset nousta merkittäviksi toimijoiksi globaalissa markkinassa, toteaa Mikko Käkelä, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja.
Finnish Operations Center Oy toimii siltana suomalaisyritysten ja Naton välillä. FOC:n asiantuntemus auttaa yrityksiä navigoimaan tiukoissa pääsykriteereissä ja vastaamaan Naton odotuksiin. – Naton hankinnoissa keskeisiä asioita ovat mm. laatu ja kenttäkelpoisuus. Suomalaisilla yrityksillä on erinomaiset valmiudet vastata vaatimuksiin, kertoo Teemu Anttila FOC:n toimitusjohtaja.
Merkittävä kasvupotentiaali kiinnostaa
Suomalaisen elintarvikeviennin arvo on vuosittain 2,3 miljardia euroa. Nato tarjoaa merkittävän kasvupotentiaalin, joka kiinnostaa suomalaisia yrityksiä. – On hienoa, että suomalaiselle elintarviketeollisuudelle avautuu uusia ovia myös Naton suuntaan. Olemme pitkään tehneet tuotteita, jotka sopivat tällaiseen käyttötarkoitukseen, joten Nato tarjoaa kiinnostavan mahdollisuuden viedä tätäkin kautta osaamista kansainväliselle kentälle, sanoo Oy Lunden Ab:n kaupallinen johtaja J-P Rautamaa.
– Maailmalla on kysyntää puhtaalle, kestävästi tuotetulle suomalaiselle ruoalle. Tämä näkyy esimerkiksi elintarvikeviennin kasvussa: suomalaisen ruoan vienti on kasvanut tasaisesti, ja kiinnostus vastuullisesti tuotettuun ruokaan on vahvassa kasvussa etenkin Euroopassa ja Aasiassa. Meillä on poikkeuksellisen puhdas ympäristö, läpinäkyvä ruokaketju ja korkeat tuotantostandardit. Ruoan viennin kasvu on koko suomalaisen ruokaketjun etu ja näemme Naton hankintajärjestelmän erinomaisena mahdollisuutena koko elintarvikesektorille, sanoo Valion ydinliiketoimintojen johtaja Elli Siltala.
2.9.2025 järjestettävä tilaisuus on avoin kaikille suomalaisille elintarvikealan yrityksille, jotka haluavat laajentaa toimintaansa ja päästä osaksi Naton globaalia verkostoa. Tilaisuuden tarkempi ohjelma julkaistaan 8.8.2025.
Paikka ja aika: Tampereen Messu- ja Urheilukeskus, Tähtiensali, klo 12–17.
Järjestäjä: Tilaisuuden järjestää Vientiyritysten yhteistoiminnan kehittämishanke (VIKE). Hanketta rahoittavat maa- ja metsätalousministeriö ja SUVI ry. Hankkeen koordinoinnista vastaa Fennopromo Oy.
The post Suomalaista ruokaa Natoon – elintarvikeyrityksille kasvumahdollisuus appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.