Kokkolasta Lestijärvelle tuodaan yhteensä 69 tuulivoimalan osat. Urakan alkuvaiheessa kuljetuksia on arviolta viitenä päivänä viikossa. “Kuljetuksissa pyritään mahdollisuuksien mukaan välttämään ruuhka-aikoja. Lähes vuoden mittaisen kuljetusrupeaman aikana kuljetusaikoihin voi kuitenkin tulla myös joitakin poikkeuksia. Reaaliaikaista tietoa kuljetuksista tarvitseville suosittelemme Fintrafficin liikennetiedotteiden seurantaa”, sanoo Lestijärven tuulipuistohankkeen projektipäällikkö Jommi Tervo OX2:lta.

Kuljetettaviin komponentteihin lukeutuu yli 470 torniosaa, reilut 200 siipeä ja 345 muuta voimalaosaa kuten konehuoneita ja roottorin napoja. “Puistoon tuodaan ensimmäiseksi torniosia, jotta voidaan käynnistää niin sanottu esikasausvaihe, jossa tornin kaksi alinta lohkoa nostetaan paikoilleen kullekin voimalaperustukselle. Siipiä alkaa saapua nostokenttien varastopaikoille arviolta kesäkuussa, ja napoja sekä konehuoneita ja niiden komponentteja näillä näkymin heinä-elokuussa. Työmaalle tulee elokuun aikana myös ylimpien osien nostamiseen tarvittava suurempi päänostokone”, Tervo kertoo.

Voimalakuljetukset ovat erikoisleveitä, -pitkiä ja -korkeita. Turvallisuuden takaamiseksi muuta liikennettä joudutaan paikoitellen pysäyttämään ja ohjaamaan väistöpaikoille. Hetkellistä haittaa on odotettavissa erityisesti pienemmillä tieosuuksilla, risteyksissä ja kurveissa. Kuljetusten ajonopeus on keskimäärin 40–50 km/h ja pienemmillä teillä sekä vaativammilla osuuksilla hitaampi. Erikoiskuljetukset toteutetaan pääsääntöisesti kolmen kuljetusauton kokonaisuuksissa, joista jokaisen mukana liikkuvat liikenteenohjausautot kuljetusautojen edessä ja takana. Muun liikenteen on hyvä tiedostaa, että saattueita ei saa itsenäisesti ohittaa, vaan liikenteenohjausauto päästää kuljetuksen perässä ajavat autot ohi sopivissa kohdissa.

Lestijärven tuulipuiston on määrä valmistua vuoden 2025 aikana. “Jos kaikki etenee suunnitelmien mukaan ja tuulet ovat pystytysten aikana suotuisia, ensimmäisen voimalan pitäisi olla pystyssä elo-syyskuussa. Asennusten valmistuttua voimaloita otetaan testikäyttöön yksi kerrallaan. Työmaalle tulee myöhemmin myös toinen ja kolmaskin päänostokone asennuksien vauhdittamiseksi. Tavoitteenamme on, että kaikki tuulivoimalat olisivat pystyssä kesällä 2025”, Tervo sanoo. Reilulla 455 megawatin kokonaisteholla Lestijärvi on valmistuessaan Suomen suurin tuulipuisto. Valmistumisensa jälkeen tuulipuisto luovutetaan omistajilleen Kymppivoimalle, Oulun Energialle ja Kuopion Energialle.

Lähde: OX2 Finland

The post Suomen suurimman tuulipuistohankkeen kuljetukset käyntiin 15.5. – voimalaosia siirretään Kokkolasta Lestijärvelle ensi vuoden alkupuolelle saakka appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.