Jätteiden siirtoon maasta toiseen tarvitaan pääsääntöisesti lupa. Poikkeuksena tästä ovat vaarattomat, niin sanotut vihreät jätteet, joiden siirtämisestä uudelleen hyödynnettäviksi ei todennäköisesti aiheudu riskiä ympäristölle. Vihreitä jätteitä ovat esimerkiksi metalliromu, jätepaperi ja käsittelemättömän puun jäte. EU:n uuden jätteensiirtoasetuksen myötä vihreän jätteen kuljetuksille tulee merkittävä muutos. Jatkossa siirroista on ilmoitettava viranomaisille. EU:n uusi jätteensiirtoasetus (2024/1157) on ollut voimassa 20.5.2024 alkaen, mutta pääosin sitä aletaan soveltaa vasta kahden vuoden päästä asetuksen voimaantulosta.
Komission säädökset sähkö- ja elektroniikkalaitejätteen luokittelun muutoksista ovat parhaillaan EU:n parlamentin ja neuvoston tarkastelussa. Muutosten myötä sähkö- ja elektroniikkalaitejätteen vienti EU:n ja OECD:n ulkopuolisiin maihin on kokonaan kielletty 1.1.2025 alkaen. Sähkö- ja elektroniikkalaitteista peräisin olevien vaarattomien jätteiden, ns. vihreän jätteen, vienti OECD-maihin edellyttää jatkossa jätesiirtoluvan. Muutoksien taustalla on tarve vahvistaa valvontaa ja huomioida ympäristö paremmin. Sähkö- ja elektroniikkalaitejätteet ovat nopeimmin kasvava jätevirta EU:ssa.
Euroopan unioni on tärkeä toimija maailmanlaajuisessa jätekaupassa. Vuonna 2023 EU:sta vietiin unionin ulkopuolisiin maihin noin 35,1 miljoonaa tonnia jätettä. Viennin arvo oli noin 18,5 miljardia euroa. Merkittävin jätteiden vastaanottajamaa Euroopasta oli Turkki. Jätteiden vientimäärät ovat olleet nousussa. Suurin osa EU:sta viedystä jätteestä on rautametallijätettä ja muuta metallista jätettä. Myös paperi-, muovi-, tekstiili- ja lasijätettä viedään merkittäviä määriä. Lisäksi EU:n jäsenvaltioiden välillä siirretään huomattavia määriä jätettä.
Lähde: Tulli
The post Suomesta lähtevissä jätekuljetuksissa puutteita asiakirjoissa appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.