Pakkanen on aiheuttanut sähkökatkoja, muutoksia joukkoliikenteessä ja autojen hyytymisiä. Huoltovarmuuskeskuksen mukaan yhteiskunnan kriittiset toiminnot ovat turvassa. Pitkäkestoinen ja kylmä pakkasjakso on kuormittanut yrityksiä ja kotitalouksia, mutta Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) mukaan yhteiskunnan kriittisimmät perustoiminnot ovat turvattuina.

Joukkoliikenteessä on ollut myöhästymisiä ja peruuntumisia. Osa ihmisistä on värjötellyt sähkökatkojen vuoksi kylmässä tai kärsinyt putkirikoista. Autoja on hyytynyt teille ja jäteastioita on jäänyt tyhjentämättä. Hinausliikkeet ja putkihuoltoyritykset ovat ylikuormittuneita ja apua saa viiveellä. Jopa palokunnilla on vaikeuksia sammutustöissä, kun kalusto on jäätynyt ja sitä on pitänyt sulatella sisätiloissa.

HVK:ssa seurataan yhteiskunnan tilannetta ja eri puolilla olleet yksittäiset häiriöt tiedostetaan, mutta mitään erityistä huolta huoltovarmuuden vaarantumisen suhteen ei ole havaittu. – Yhteiskunnan kriittisten toimintojen kannalta ei ole mitään poikkeuksellista. Suomessa talvi ja pakkasjaksot ovat ihan normaali olosuhde, johon kaikki eri toimijat varautuvat, sanoo huoltovarmuustoimien toimeenpanoyksikön johtaja Aki Laiho Huoltovarmuuskeskuksesta.

Pakkaset rasittavat teknisiä järjestelmiä, joten varajärjestelmät ja lisäkapasiteetti ovat käytössä. Tämä nostaa riskitasoa ja häiriöherkkyyttä, mutta häiriötilanteet ovat yleensä paikallisia ja palautuminen on nopeaa. Muissa yhteyksissä HVK on tuonut esiin huoltovarmuuden ja riittävän varavoiman varmistamisen, kun suunnitellaan fossiilisia polttoaineita käyttävien laitosten alasajoa.

Huoltovarmuuskeskuksen yksikönjohtaja Aki Laihon mukaan varautuminen on kaikkien vastuulla. Huoltovarmuuskeskuksen toimia käytetään vain poikkeuksellisissa ääritilanteissa. Yritykset, viranomaiset ja huoltovarmuusorganisaatioon kuuluvat yritykset varautuvat poikkeus- ja ääritilanteisiin, myös pitkiin pakkasjaksoihin ja muihin sääolosuhteisiin. – Energialaitoksilla ja muillakin sektoreilla suomalainen varautuminen on erittäin hyvällä ja ammattimaisella tasolla. Monilla on käytössään varajärjestelmiä häiriöiden varalta. Sama vastuu varautumisesta on myös kotitalouksilla ja yksittäisillä kuluttajilla.

Lue koko artikkeli>>

Lähde: Yle

The post Suomi on varautunut pakkasjaksoihin ja muihin ilmiöihin – VTT: Uutta teknologiaa tarvitaan appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.