Taalerin bioteollisuuteen keskittyvä Bioteollisuus I -rahasto sijoittaa suomalaiseen sieni- eli mykoproteiinia valmistavaan Eniferiin. Sijoitus mahdollistaa uuden tuotantolaitoksen rakentamisen Kantvikiin Kirkkonummelle. Enifer perustettiin vuonna 2020 patentoidun PEKILO®-teknologian jatkokehittämistä ja kaupallistamista varten. Mykoproteiinin valmistuksessa hyödynnetään fermentointiprosessia, joka kehitettiin Suomessa alun perin 1970-luvulla. Nykyinen valmistustapa muistuttaa oluen tai soijan fermentointiprosessia.

Eniferin mykoproteiini on kestävä vaihtoehto eläin- ja kasviproteiineille. Vaihtoehtoinen proteiininlähde edesauttaa biodiversiteetin säilymistä, sillä tuotanto ei vaadi maankäyttöä ja lisää sitä epäsuorasti vain vähän. Enifernin mykoproteiinilla on matala hiili- ja vesijalanjälki verrattuna eläin- ja kasviproteiineihin. PEKILO®-mykoproteiinin hiilijalanjälki on 2,8 kgCO2e tuotettua proteiinikiloa kohden, kun eläinperäisten proteiinien, kuten kanan, porsaan ja naudan kohdalla hiilijalanjälki vaihtelee 6,5 ja 26,0 kgCO2e välillä tuotettua proteiinikiloa kohden. Hiilijalanjälki on pieni myös verrattuna soijaproteiiniin, jonka hiilijalanjälki on 6,0 kgCO2e tuotettua proteiinikiloa kohden.

Sijoitus Eniferiin on Taaleri Bioteollisuus I -rahaston neljäs sijoitus. Rahasto sijoittaa teollisen mittakaavan tuotantolaitoksiin ja yhtiöihin, joilla voidaan nopeuttaa bioteollisuuden tuotannon skaalaamista. Rahasto on sijoittanut aiemmin biohajoavia pakkausmateriaaleja valmistavaan Colombieriin, biopohjaisia palosuoja-aineita valmistavaan Nordtreatiin sekä korkean jalostusarvon selluloosapohjaisia materiaaleja valmistavaan Nordic Bioproducts Groupiin. Taaleri Bioteollisuus I on luokiteltu tummanvihreäksi eli EU:n kestävän rahoituksen tiedonantoasetuksen artikla 9:n mukaiseksi rahastoksi. Se tekee vain kestäviä sijoituksia kohteisiin, jotka esimerkiksi edistävät merkittävästi ilmastonmuutoksen hillitsemistä. Rahasto on kerännyt yli 100 miljoonaa euroa. Valtion omistama erityistehtäväyhtiö Ilmastorahasto Oy on rahaston ankkurisijoittaja. ”Olemme todella iloisia, että pääsemme aloittamaan yhteistyön Eniferin kanssa. Uskomme, että vaihtoehtoisille proteiineille on tarvetta väestön määrän kasvaessa maailmassa. Kansainvälisesti kysyntää tukee myös ympäristösyyt ja eettiset syyt. Taaleri Bioteollisuus I -rahaston sijoitus mahdollistaa kaupallisen mittakaavan tuotannon. Uskomme, että Eniferillä on mahdollisuus laajamittaiseen skaalautumiseen”, sanoo Taaleri Bioteollisuuden johtaja Tero Saarno.

”Olemme todella innoissamme ensimmäisestä tehtaastamme. Yli viidenkymmenen vuoden ajan Kantvik on ollut suomalaisen bioalan ytimessä. Emme voisi kuvitella parempaa paikkaa, jossa herättää PEKILO®-sieniproteiinin tuotanto uudelleen henkiin. Haluan kiittää uusia sijoittajiamme, erityisesti Taaleri Bioteollisuutta ja Ilmastorahastoa. Sieniproteiini on puuttuva palanen kestävässä ruokaketjussa, ja Kantvikin tehdas on merkittävä askel sieniproteiinin matkalla kohti tarvittavaa proteiinituotantoa. Suunnittelemme jo useita uusia tehtaita”, kertoo Eniferin toimitusjohtaja ja perustajajäsen Simo Ellilä.

Taalerin visio on tulla bioteollisuudessa ja uusiutuvassa energiassa yhdeksi johtavista kansainvälisesti toimivista sijoittajista.

Lähde: Taaleri Bioteollisuus

The post Taalerin bioteollisuusrahasto sijoittaa sieniproteiinia valmistavaan Eniferiin appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.