Metsien voimakkaan käytön seurauksena valtaosa Suomen tuottavasta metsämaasta on puuston rakenteeltaan verraten yksinkertaista, tasaikäistä ja tasarakenteista. Luonnontilaiset metsät taas ovat pieniä ja sirpaleisia, mutta niissä on yleensä moninkertainen määrä uhanalaisille lajeille välttämätöntä järeää, vanhaa puustoa ja lahopuuta. Kymmenisen prosenttia metsälajeistamme on uhanalaisia. Näistä valtaosa kärsii vanhojen metsien, vanhojen puiden ja lahopuun niukkuudesta. Talousmetsien luonnonhoito tarkoittaa toimenpiteitä, jotka tukevat metsän muita arvoja kuin puuntuotantoa. Luonnonvarakeskuksen synteesiraportti esittää keskeisimmät suositukset talousmetsien luonnonhoitoon, sillä talousmetsillä on ratkaiseva merkitys metsälajiston turvaamisessa.

Säästöpuiden määrä tulisi kaksinkertaistaa ja kaikki lahopuu säästää uudistusaloilla, jotta metsästrategian kymmenen kuution lahopuutavoite saavutetaan. Säästöpuut, jotka jätetään päätehakkuun yhteydessä luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi, auttavat suojaamaan elinympäristöjä. Säästöpuista voi kasvaa aikanaan suuria, vanhoja puita sekä lahopuuta. Ryhmiin keskitetyt säästöpuut vähentävät tuulenkaatojen ja kirjanpainajan riskiä sekä parantavat monimuotoisuushyötyjä. Myös lehtipuustoa tulisi ylläpitää kaikissa metsänhoidon vaiheissa. Koivujen ohella taloudellisesti vähäarvoisia lehtipuita, kuten haapaa, pihlajaa, raitaa ja leppää, tulisi säästää pysyvästi eikä korjata energiapuuna. Sekapuustoisuus on hyvä keino varautua ilmastonmuutoksen kasvattamiin sään ääri-ilmiöriskeihin ja erilaisiin metsätuhoihin.

Luontokohteet eli monimuotoisuuden kannalta arvokkaat elinympäristöt ovat ravinteisuudeltaan, vesitaloudeltaan, pinnanmuodoltaan tai puustonrakenteeltaan poikkeuksellisia, yleensä pieniä alueita. Ne kannattaa rajata luonnollisten rajojen mukaisesti ja jättää pysyvästi metsätaloustoimien ulkopuolelle. Näin niille kehittyy vähitellen monimuotoisuudelle arvokkaita rakennepiirteitä. Lehdot ja paahdeympäristöt ovat vähäiseen kokonaispinta-alaansa nähden erityisen merkittäviä metsälajien elinympäristöjä. Lehdoissa tulisi ylläpitää järeää lehtipuustoa, lahopuuta ja rehevyyttä. Paahdeympäristöissä tulisi säilyttää karuus, avoimuus ja paahteisuus. Ojittamattomat turvemaat puolestaan kannattaa jättää käsittelyjen ulkopuolelle tai käsitellä poimintahakkuilla.

Luonnonhoidolla on merkittäviä yhteiskunnallisia hyötyjä. Se parantaa monimuotoisuuden tilaa ja auttaa ilmastonmuutoksen hillinnässä sekä siihen sopeutumisessa. Luonnonhoito parantaa luontomatkailun edellytyksiä ja voi vähentää sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia. Luonnonhoito voi tarjota uudentyyppisiä liiketoiminta- ja työtilaisuuksia metsäalan toimijoille. Riittävä luonnonhoidon taso vaikuttaa positiivisesti metsätalouden ja metsäteollisuuden maineeseen ja rahoitusmahdollisuuksiin. Tämä voi vuorostaan lisätä puupohjaisten tuotteiden kysyntää.

Luonnonhoidon kustannukset syntyvät pääasiassa hakkuiden vähentämisestä tai lykkäämisestä, metsänkäsittelytapojen muutoksista ja aktiivisista luonnonhoitotoimista. Hakkuiden vähentäminen aiheuttaa kustannuksia koko puuntuotantoketjuun, mutta vaikutusten suuruus riippuu toteutustavasta. Jos hakkuut vähentyvät merkittävästi voimakkaamman luonnonhoidon tai metsien lisäsuojelun takia, osa hakkuista voi siirtyä muille metsäalueille kotimaassa tai ulkomailla. Tämän hakkuuvuodon monimuotoisuusvaikutuksia tulisi arvioida empiirisiin aineistoihin nojaavilla malleilla. Kustannusten jakautuminen metsänomistajien, metsäteollisuuden, kuluttajien ja veronmaksajien välillä riippuu markkinoiden rakenteesta sekä ohjauskeinoista, joilla toimet saadaan aikaan. Rahoitus voidaan järjestää esimerkiksi metsäsertifiointien, valtion tukien, ekologisen kompensaation, yritysvastuujärjestelmän ja kestävän rahoituksen kriteerien kautta.

Metsien monimuotoisuutta sivuavan politiikan ja hoitokäytäntöjen tulisi olla johdonmukaisia. Sertifiointikriteerien sekä ympäristöä ja luonnonvaroja koskevien lakien ja asetusten tulisi tukea kansallisia ja EU:n monimuotoisuuden turvaamistavoitteita.

Lähde: Luke

The post Talousmetsillä on ratkaiseva rooli metsälajiston turvaamisessa appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.