EU:n komission yhteinen tutkimuskeskus JRC on julkaissut selvityksen, joka käytännössä pudottaa isolta osin pohjan pois komission esittämältä pakkausjäteasetukselta. Asetuksen käsittely on parhaillaan loppusuoralla Brysselin lainsäädäntökoneistossa. Mitä ilmeisimmin aikaisemmissa analyyseissään JRC on käyttänyt joko suorastaan vääriä tai ainakin vanhentuneita pohjatietoja, jotta on saatu esityksen tavoitetta tukeva lopputulos. ”Ei kyse ole pelkästään vanhentuneista tiedoista, vaan kyllä tässä on ihan tietoisesti johdettu harhaan”, europarlamentaarikko Nils Torvalds (r.) moittii.

Komission esittämässä muodossa pakkausjäteasetus tarkoittaisi käytännössä, että ravintoloissa ja take-away -annosten myynnissä ei jatkossa saisi käyttää kartonkipohjaisia kertakäyttöasioita juuri lainkaan. Ravintolat velvoitettaisiin siirtymään muovipohjaisiin uudelleenkäytettäviin astioihin. Nyt JRC on julkaissut uuden elinkaarianalyysin, jossa on käytetty muiden muassa tuoreinta tietoa kartongin valmistuksesta. Sen perusteella ehdotettu siirtyminen uudelleenkäytettäviin muoviastioihin ei olisikaan ympäristön ja ilmaston kannalta yksiselitteisesti parempi vaihtoehto. Analyysin mukaan take-away -myynnissä paperipohjaiset kertakäyttöpakkaukset ovat kokonaisympäristövaikutuksiltaan parempia kuin muoviset uudelleenkäytettävät. Ravintolan sisällä nautittavissa annoksissa paperipohjaiset kertakäyttöastiat ovat ilmaston kannalta parempia, jos paperiastioiden kierrätysaste on 50 prosenttia. Paperiastioita käytetään erityisen paljon pikaruokaravintoloissa. Kierrätysasteella tarkoitetaan sitä, kuinka iso osa käytetyistä paperiastioista kerätään ja käytetään uudelleen paperinvalmistuksen raaka-aineena.

Käytännössä koko komission asetusesitys joutuu nyt outoon valoon. ”Tämä me olemme koko ajan epäilleet. Tutkimuskeskukselle on kerrottu, mikä on toivottu lopputulos. Elinkaarianalyysiin on käytetty tietoja, joilla päästään tähän lopputulokseen”, Torvalds syyttää. Hänen mukaansa pakkausjäteasetus ei ole ensimmäinen esimerkki komission pääosastojen kyseenalaisesta lainvalmistelusta. ”Tällä kaudella meillä on ollut hyvin ideologisia pääosastoja, jotka sivuuttaneet kokonaan sellaisen tutkimustiedon, joka ei palvele tiettyä tavoitetta. Tällainen siiloutuminen on vakava ongelma”, Torvalds sanoo. ”Pakkausjäteasetuksen pohjana olevissa elinkaarianalyyseissä oli esimerkiksi käytetty harhaanjohtavaa dataa siitä, kuinka monta kertaa uudelleenkäytettäviä astioita voidaan pestä. Sillä on suuri merkitys lopputuloksen kannalta”, hän lisää.

Pakkausjäteasetusta käsitellään parhaillaan EU-parlamentin, jäsenmaiden muodostaman neuvoston ja komission välisissä kolmikantaneuvotteluissa eli trilogeissa. Parlamentti esittää asetukseen muutosta, jonka mukaan ravintolan ei tarvitse noudattaa kertakäyttökieltoa, jos 85 prosenttia paperiastioista kerätään kierrätettäväksi. Jäsenmaiden muodostama neuvoston kanta on jopa tiukempi kuin komission. Pakkausjäteasetus olisi komission esittämässä ja neuvoston terävöittämässä muodossa myrkkyä pakkausteollisuudelle. ”Tämä uuteen ajankohtaiseen tietoon perustuva analyysi osoittaa kyllä, että kertakäyttökiellot ja uudelleenkäyttövelvoitteet eivät ole optimaalinen ratkaisu pikaruokaravintoloissa”, pakkausvalmistajien, käyttäjien ja kierrättäjien edunvalvojana Brysselissä toimiva Matti Rantanen tähdentää. Asetuksen hiominen jatkuu trilogi-neuvotteluissa 4. maaliskuuta. Suuria muutoksia asetukseen on vaikea saada eikä lisäaikaa voida ottaa, jos lakipaketti halutaan saada läpi ennen kesän EU-vaaleja. Parlamentissa osa edustajista olisi tuoreen elinkaarianalyysin ja komission ”sumutuksen” vuoksi valmiita kaatamaan koko asetuksen. Myös neuvostossa on MT:n tietojen mukaan käynnissä ankara vääntö lakipaketin lopullisesta muodosta.

Lähde: Maaseudun Tulevaisuus

The post Tuore tutkimus paljastaa: EU:n komissio runnoo paperipakkauksia syrjivää asetusta läpi kyseenalaisin keinoin appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.