Satunnainen verkossa jaettu tieto voi olla hyödyllistä luonnonsuojelun kannalta. – Minusta on hämmästyttävää, että ihmisten verkossa julkaisemien kuvien ja kommenttien perusteella voidaan päätellä biologista monimuotoisuutta koskevia muutoksia, sanoo tutkijatohtori Dr. Andrea Soriano-Redondo, Helsingin yliopiston Lab of Interdisciplinary Conservation Science -tutkimusryhmän jäsen ja äskettäin tiedelehti Plos Biologyssä julkaistun artikkelin pääkirjoittaja.

Helsingin yliopiston tutkijat ehdottavat yhdessä kansainvälisten kumppaneiden kanssa strategiaa, jolla integroitaisiin media-alustojen digitaalista verkkotieto täydentämään uhanalaisten lajien seurantaa ja näin tukea Kunmingin-Montrealin maailmanlaajuisen luonnon monimuotoisuuskehyksen mukaisia ponnisteluja.

Verkossa jaettavaa digitaalinen dataa, kuten sosiaalisen median postauksia, voidaan hyödyntää vahvistamaan olemassa olevia arvioita biodiversiteetin tilasta ja trendeistä, siihen kohdistuvista paineista sekä toteutettavista suojeluratkaisuista. Samalla se mahdollistaa uusien näkökulmien luomisen ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksesta. Yleisimpiä biologista monimuotoisuutta koskevien verkkotietojen lähteitä ovat verkkosivut, uutismedia, sosiaalinen media, kuvien ja videoiden jakamisalustat sekä digitaaliset kirjat ja tietosanakirjat.

Tutkijat voivat suodattaa ja käsitellä näitä tietoja. Esimerkiksi maantieteellisesti paikannettuja levinneisyystietoja voidaan käyttää ekologisten prosessien tutkimiseen sekä lajien tai lajiryhmien levinneisyyden, alueellisten ja ajallisten suuntausten, fenologian, ekologisten vuorovaikutusten tai käyttäytymisen ja niiden muutostekijöiden tutkimiseen.

Järjestelmän avulla lähes reaaliaikaisesti tuotetut tiedot voitaisiin integroida muulla tavoilla kerättyihin biologista monimuotoisuutta koskeviin tietoihin ja käyttää reaaliaikaisiin sovelluksiin.

Alkuperäinen artikkeli: Soriano-Redondo, A., Correia, R., Barve, V., Brooks, T., Butchart, S.H.M., Hirsch, T., Jarić, I., Kulkarni, R., Ladle, R.J., Vaz, A.S., Di Minin, E. 2024. Harnessing online digital data in biodiversity monitoring. Plos Biology 22(2): e3002497. 

Lue koko tiedote>>

Lähde: Helsingin yliopisto

The post Uhanalaisten lajien suojeluun apua tekoälystä ja verkkosisällöistä appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.