Ravintola-alalla on merkittävä mahdollisuus edistää kestävää ruoan kulutusta tarjoamalla ympäristöystävällisiä ateriavaihtoehtoja ja ohjaamalla kuluttajien valintoja. Luonnonvarakeskus (Luke) on tuottanut avoimen ilmastovaikutusaineiston, joka sisältää yli 1 200 raaka-aineen hiilijalanjälkitiedot. Ravintoloiden ilmastotyötä tukeva aineisto on avoimesti saatavilla.

Julkaistu ilmastovaikutusaineisto on työkalu kestävämmän ruokajärjestelmän kehittämiseen erityisesti ruokapalveluissa ja ravintoloissa. Sen avulla voidaan muun muassa seurata raaka-aineiden ilmastovaikutuksia, laskea aterioiden hiilijalanjälkiä sekä suunnitella ilmastoystävällisempää ruokatarjontaa. Aineisto perustuu elinkaariarviointiin (Life Cycle Assessment, LCA), jossa huomioidaan raaka-aineiden ilmastovaikutukset koko niiden elinkaaren ajalta – maatalouden tuotantopanosten valmistuksesta aina tukkukauppaan asti. Aineistossa on huomioitu kustakin tuotteesta sekä kotimainen että ulkomainen tuotanto, ja ilmastovaikutus on laskettu niiden keskimääräisestä kulutuksesta Suomessa. “Tämä kokonaisuus on ainutlaatuinen kattavuutensa, aivoimen saatavuutensa sekä paikallisuutensa vuoksi. Tyypillisesti vastaavat aineistot ovat maksullisia, eivätkä ne kuvaa kotimaista kulutusta kovin hyvin. Suomessa kulutettavien raaka-aineiden hiilijalanjälkitieto puolestaan on ollut hajallaan lukuisissa eri tutkimuksissa”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Virpi Vorne.

Ruokajärjestelmän ympäristövaikutuksia vähennettäessä on tärkeää huolehtia, että ruokatarjonnan muutokset eivät heikennä ruoan ravitsemuksellista laatua. “Ilmastovaikutusaineiston raaka-aineiden tunnistenumerot ja nimikkeet vastaavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Fineli-tietopankin ravintoainetietoja, mikä helpottaa sekä ilmastovaikutusten että ravintoaineiden samanaikaista tarkastelua”, sanoo tutkija Venla Kyttä.

Ilmastovaikutusaineisto on avoimesti ladattavissa csv-muodossa, jota voi käyttää Excelissä tai muissa laskentaohjelmissa. Joihinkin toiminnanohjausjärjestelmiin aineisto integroidaan suoraan, jolloin ravintolat voivat hyödyntää sitä käyttämänsä järjestelmän kautta.

Lähde: Luke

The post Uusi aineisto avaa 1 200 raaka-aineen hiilijalanjälkitiedot vapaaseen käyttöön appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.