Pääkaupunkiseudun kasvihuonepäästöt vähenivät viime vuonna poikkeuksellisen dramaattisen määrän. Edelliseen vuoteen verrattuna pudotus oli miltei kaksikymmentä prosenttia. Voimakkain liki kolmanneksen lasku nähtiin kaukolämmön tuotannossa. Nopeinta muutos oli Helsingissä, missä päästöt alenivat 25 prosentilla. Espoossa ja Kauniaisissa ne vähenivät viidellätoista sekä Vantaalla kahdeksalla prosentilla.

Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) perjantaina julkaisemat luvut ovat alustavia. Energiantuotannon päästöt on jo laskettu tarkkaan, mutta liikenteen osalta tulee vielä uutta tietoa. HSY:N asiantuntijat näkevät pudotuksessa sekä aitoa muutosta että satunnaista heilahtelua. Vuosi 2022 oli päästöjen suhteen surkea. Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, Suomessa korvattiin nopeasti idästä tuotua maakaasua kivihiilellä ja öljyllä.

Vuosi 2023 näyttää suhteessa tähän paremmalta, kun hätäratkaisuista on päästy. Se näyttää hyvältä myös verrattuna 2020-luvun alkuun. Viime vuonna pääkaupunkiseudulla luovuttiin laajalti kivihiilen käytöstä. Esimerkiksi Helsingin Hanasaaren voimala meni kiinni keväällä 2023. Biopolttoaineiden käyttö puolestaan kasvoi kaukolämmön tuotannossa seudulla 50 prosenttia ja lämpöpumppujen käyttö 40 prosenttia. Muutos jatkuu yhä – esimerkiksi Salmisaaren B-voimala lakkaa polttamasta hiiltä keväällä 2025.

Myös sähkönkulutuksen ilmastopäästöt laskivat. Tässä kyse on valtakunnallisista muutoksista kuten Olkiluoto 3:n valmistumisesta ja tuulivoiman lisäämisestä. Sähkönkulutuskin laski pääkaupunkiseudulla, mutta hirmuhinnoista huolimatta vain noin 3,5 prosenttia. HSY:N toukokuun lopun tiedot ovat alustavia. Vertailussa on tieliikenteen osalta käytetty vanhoja lukuja, tuoreet luvut saadaan mukaan myöhemmin kesäkuussa.

Seudun päästöt olivat alustavissa luvuissa yhteensä noin 3,7 miljoonaa tonnia hiilidioksidiekvivalenttia. Helsingin osuus on noin 2 miljoonaa tonnia. Laskelmissa ei huomioida välillisiä päästöjä pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Siis esimerkiksi muualta tuotujen kulutustavaroiden tai ruoan päästöjä ennen kuin ne saapuvat pääkaupunkiseudulle.

Lähde: HS

The post Vihdoinkin – Viime vuonna helsinkiläisten kotien lämmitystapa muuttui, ja se näkyy päästöissä appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.