Metsäkatoasetuksella on kansalaisten vahva tuki, sillä yli 1,2 miljoonaa eurooppalaista vaati kieltoa metsäkatoa aiheuttavien tuotteiden kaupalle EU:ssa. ”Päätös herättää vakavia epäilyksiä siitä, kuinka sitoutunut Euroopan komission puheenjohtaja on viemään läpi EU:n ympäristölupauksia”, Nikula jatkaa.
EU:n metsäkatoasetus astui voimaan kesäkuussa 2023. Tuolloin suurille ja keskisuurille yrityksille annettiin 18 kuukautta aikaa varmistua tuotteidensa alkuperäjäljitettävyydestä. Pienempien yrityksien kohdalla siirtymäajaksi määriteltiin 24 kuukautta. ”EU sitoutui alun perin metsäkadon pysäyttämiseen 10 vuotta sitten eli aikaa valmistautumiseen on ollut. Jokainen menetetty hehtaari metsää vie meitä pidemmälle vaaran vyöhykkeelle ilmastonmuutoksen ja luontokadon edetessä. Toimeenpanon lykkääminen ei ole vaihtoehto”, Nikula sanoo.
Asetus kieltää metsäkatoa aiheuttavien tuotteiden myynnin EU:n alueella. Asetuksessa määritellään metsäkatoriskituotteiksi kahvi, kaakao, soija, palmuöljy, naudanliha, puu- ja paperituotteet sekä kumi. Yritysten tulee jatkossa pystyä osoittamaan, ettei näiden tuotteiden tuotantoketjussa ole tuhoutunut metsää enää vuoden 2020 joulukuun jälkeen. WWF muistuttaa, että ehkäistäkseen metsäkatoa asetuksen toimeenpanon täytyy olla tarpeeksi tehokasta. Metsäkatoasetuksen toteutumista aiotaan jatkossa valvoa esimerkiksi metsäkatoriskituotteille tehtävillä pistokokeilla. Suomessa pistokokeita voisivat tehdä esimerkiksi tullin viranomaiset.
Maailman metsissä elää noin 80 prosenttia kaikista maalla elävistä lajeista. Metsiä häviää vuosittain keskimäärin 10 miljoonaa hehtaaria, mistä valtaosa on trooppista sademetsää. Suurin syy metsien tuhoon on ihmisen toiminta: metsää raivataan etenkin karjalaitumien ja maanviljelyn tieltä. WWF on jo vuosia vaatinut, että EU-maissa kulutettavien tuotteiden metsäkatovaikutuksiin on puututtava. Metsäkatoa aiheuttavien tuotteiden tuontia EU-markkinoille ei ole aiemmin rajoitettu järjestelmällisesti, ja EU-maiden kulutuksen luontovaikutus on ollut suuri: vuonna 2017 EU oli vastuussa 16 prosentista kaikesta kansainvälisestä kaupasta aiheutuneesta metsäkadosta. Myös suomalaiset kuluttavat trooppista metsäkatoa aiheuttavia tuotteita, osoittaa WWF:n raportti vuodelta 2021. Kahvi, puu- ja paperituotteet, rehusoija sekä kaakao ovat neljän kärjessä, kun tarkastellaan suomalaisten kuluttamien tuotteiden metsäkatoriskiä.
Lähde: WWF Suomi
The post WWF Suomi: Komission esitys uhkaa jatkaa EU:n aiheuttamaa metsäkatoa appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.