WWF käynnisti tasan kolme viikkoa sitten Ala villiksi -kampanjan, jossa kehotetaan suomalaisia antamaan tilaa luonnolle omilla pihamaillaan ja parvekkeillaan. Kampanja on lähtenyt käyntiin rytinällä: neliömetrejä on kertynyt jo yli puolet tavoitteeksi asetetusta miljoonasta neliöstä! Ala villiksi -kampanjasta kertyneen datan perusteella mukaan ovat innostuneet etenkin omakotitalojen pihan villiinnyttäjät, joiden ilmoittamat pinta-alat vaihtelevat parista neliöstä useampaan hehtaariin. Postinumeroiden perusteella kampanjaan ilmoittautuneita on kattavasti eri puolilta Suomea. ”Laskuri tekee näkyväksi, miten kattavasti suomalaiset tekevät luontotekoja omassa lähiympäristössään, pihoillaan ja parvekkeillaan. Kampanjalle perustettuun Facebook-ryhmään on lähetetty paljon inspiroivia kuvia ja videoita, millä tavoin omia neliöitä on villiinnytetty pölyttäjien ja ylipäätään luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. Tästä on erittäin hyvä jatkaa neliöiden kerryttämistä”, iloitsee WWF:n suojeluasiantuntija Eeva-Liisa Korpela.

Kotipihojen villiinnyttäjien jälkeen toiseksi eniten laskuriin on ilmoitettu mökkipihoja ja kolmanneksi eniten ”muita alueita tai tontteja”, joita ovat esimerkiksi kunnan, yrityksen tai koulujen viheralueet. Juuri nyt luonto herää vauhdilla kesään, joten villejä pinta-alaa on odotettavissa lisää. ”Nurmilla kasvaa voikukkaa, lemmikkiä ja muita kukkia, joiden kannattaa antaa kasvaa pölyttäjien ravinnoksi. Ehkä joku jo käynnistelee ruohonleikkuriaankin. Ruohonleikkaajalle antaisin vinkin, että mitä jos antaisit ruohon kasvaa pihan vähemmällä käytöllä olevilla alueilla ja katsoisit, mitä lajeja ruohon seasta alkaa nousta”, Korpela kehottaa ja muistuttaa, että leikkaamatta jätetyt nurmialueetkin voi ilmoittaa neliölaskuriin osoitteessa alavilliksi.fi.

Ala villiksi -kampanjalla autetaan pölyttäjiä ja niiden elinympäristöjä. Jos pölyttäjiä ei ole, vaikutukset esimerkiksi ruokaturvaan ovat dramaattiset: noin 75 prosenttia maailman tärkeimmistä ruokakasveista on riippuvaisia pölyttäjien työstä. Pölyttäjien ansiosta meillä riittää muun muassa erilaisia marjoja, hedelmiä ja vihanneksia. Suomessa pölyttäjien tärkeimpiä elinympäristöjä ovat perinneympäristöt, kuten niityt, kedot ja hakamaat, jotka kaikki ovat uhanalaisia luontotyyppejä. Pihamaan tai parvekkeen villiinnyttäminen auttaa luontoa laajemminkin. Myös muut hyönteiset, pikkunisäkkäät, kuten siilit ja lepakot sekä linnut kiittävät, kun niille löytyy yhä enemmän pesäpaikkoja.

Tutustu kampanjan sivuihin: Ala villiksi

Lähde: WWF Suomi

The post WWF:n villiinnyttämiskampanjassa huima tahti: Luonnolle annettu tilaa jo puoli miljoonaa neliömetriä appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.