Vanhojen luonnontilaisten metsien suojelukysymys on herättänyt epävarmuutta metsänomistajissa, eikä vastuuministeri lupaa selkeitä vastauksia pikaisella aikataululla. Keskustelu yksityismetsien suojelun ympärillä on käynyt kuluneen talven aikana kiihkeänä. Lähtökohtana keskusteluissa on ollut suojelun rajaaminen valtion metsiin, mutta selkeää yksityismetsien ulosrajausta suojeluvaatimuksesta ei ole nähty.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.) kommentoi harkiten metsien suojelun tulevaisuutta. Vanhojen ja luonnontilaisten metsien suojelu on aiheuttanut metsänomistajien keskuudessa epävarmuutta tulevaisuuden yksityisomaisuuden suojan kannalta. Mykkänen kertoo hallituksen pyrkivän suojeluvaatimusten toteuttamisessa tasapainoiseen kehitykseen, ja uskoo vapaaehtoisten suojeluohjelmien tukevan myös yksityismetsien suojelua. ”Kuten on tiedossa, vapaaehtoisen suojelun Helmi- ja Metso-ohjelmat ovat olleet suosittuja maanomistajien keskuudessa, jopa suositumpia kuin mihin veronmaksajien rahanyörit riittävät”, Mykkänen kertoo käytössä olevien kannustejärjestelmien suosiosta.

Hänen mukaansa vanhojen, luonnontilaisten metsien suojelun pääpainopiste tulee olemaan valtion metsissä, joista Suomessa vastaa Metsähallitus. ”Mitä tulee valtion maihin, niin siellä näiden vanhojen luonnontilaisten metsien suojelupäätöksen valmistelu etenee.” Mykkäsen mukaan tavoitteena on toteuttaa valtion omistamien luonnontilaisten metsien suojelu uskottavalla tavalla. ”Yleisesti haluan sanoa, että suomalaisessa yhteiskunnassa hallitus pyrkii katsomaan, että asiat menee tolkullisesti eteenpäin”

Maanomistajien epävarmaan tulevaisuudenkuvaan ei Mykkäsen mukaan ole luvassa nopeaa helpotusta, mutta hän painottaa hallituksen pyrkimystä nopeisiin päätöksiin asiaan liittyen. Lopuksi Mykkänen muistuttaa suojelukokonaisuudessa pyrittävän siihen, että valtion omistamilla alueilla pystyttäisiin toimimaan tarpeeksi uskottavasti ja pitämään suojelutilanne hallittuna. etsänomistajien keskuudessa tulevaisuuden hakkuumahdollisuuksiin liittyvää epävarmuutta Mykkänen toppuuttelee, mutta tiedostaa että suojelutilannetta on vaikea selkeyttää ennen virallisten päätösten syntymistä. ”Yleisesti haluan sanoa, että suomalaisessa yhteiskunnassa hallitus pyrkii katsomaan, että asiat menee tolkullisesti eteenpäin”, Mykkänen sanoo.

Lähde: MT

The post Ympäristöministeri myöntää, että epävarmuus metsien suojelusta jatkuu appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.