Sopimuksen toimeenpanoa käsittelevän raportin mukaan uusissa ympäristösäännöksissä on kiitettävästi otettu huomioon yleissopimuksen periaatteet. Toisaalta ympäristöjärjestöjen osallistumistukea kansainvälisiin ympäristökokouksiin on leikattu, ja kiireellinen lainvalmistelu voi vaikuttaa kielteisesti osallistumisoikeuksiin. Myös Suomen ensimmäinen ilmasto-oikeudenkäynti noteerataan. Kansalaisyhteiskunnan ja muiden sidosryhmien huomiot sisältyvät raporttiin. Kyseessä on Suomen seitsemäs raportti. Raportit julkaistaan yleissopimuksen verkkosivuilla, ja sihteeristö laatii niistä yhteenvetoraportin, joka käsitellään syksyllä 2025 pidettävässä osapuolikokouksessa.
Suomi raportoi sekä Århusin sopimuksen että PRTR-pöytäkirjan toimeenpanosta neljän vuoden välein. Pöytäkirja on ensimmäinen päästö- ja siirtorekistereitä koskeva laillisesti sitova kansainvälinen asiakirja. Sen tarkoituksena on lisätä ympäristötiedon saatavuutta muun muassa muodoltaan yhtenäisten kansallisten päästö- ja siirtorekistereiden välityksellä. YK:n Euroopan talouskomissio (UNECE) laatii kansallisten raporttien perusteella synteesiraportin ja julkaisee sen verkkosivuillaan.
Kirjallisia huomioita molemmista raporttiluonnoksista voi lähettää 11. marraskuuta mennessä osoitteeseen kirjaamo.ym(at)gov.fi. Viitteenä pyydetään käyttämään VN/14622/2024. Lisäksi ympäristöministeriö järjestää 23. lokakuuta avoimen yleisötilaisuuden Århusin yleissopimuksen sekä sen alaisen päästörekisteripöytäkirjan raportoinnista. Tilaisuudessa yleisöllä ja sidosryhmillä on mahdollisuus kuulla ja esittää kysymyksiä raportoinnin edistymisestä.
Lähde: Ympäristöministeriö
The post Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja Århusin sopimuksen toimeenpanosta – aiheina muun muassa yleisön osallisuuden ja sukupolvien oikeuksien toteutuminen ympäristöasioissa appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.