Uusi kosteikkokartta esittää koko Euroopan suot, tulva-alueet ja rannikkokosteikot kattavammin kuin koskaan aiemmin yhdellä kartalla. Noin 200 eri tietolähteestä koottu kartta antaa päättäjille, maankäyttäjille, tutkijoille ja kaikille kiinnostuneille tietoa paitsi kosteikkojen sijainnista ja tyypeistä myös esimerkiksi mahdollisista tulvariskialueista.

Euroopan kosteikkokartta (European Wetland Map, EWM) parantaa merkittävästi kosteikkotietoa kaikkialla Euroopassa. Kosteikkokartassa yhdistyvät kattavasti ja helppokäyttöisesti uusimmat paikkatiedot kosteikkotyypeistä ja niiden levinneisyydestä kivennäismailla, merenrannoilla ja tulva-alueilla, sekä tiedot erilaisista soista. Kosteikkokartan tiedot hyödyttävät useita tahoja. Sen avulla voidaan tunnistaa kosteikkojen sijainti, laajuus ja tyypit sekä arvioida esimerkiksi tulvariskejä ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia maankäyttöön, ja mukauttaa päätöksiä sen mukaisesti. Kartta auttaa maankäyttäjiä ja maanomistajia tunnistamaan kosteikkoalueet, vaikka niiden ominaispiirteet eivät enää näkyisikään ojituksen seurauksena, kuten monilla Euroopan entisillä laajoilla tulva-alueilla ja soilla.

Karttaa on tehty yhteistyönä ALFAwetlands- ja WET HORIZONS -hankkeissa, jotka ovat Horisontti Euroopan rahoittamia sekä yhdessä Building a European Peatlands Alliancen kanssa. ALFAwetlands on Luken koordinoima hanke. Uusi kosteikkokartta on arvokas työkalu ilmastotavoitteiden, luonnon monimuotoisuuden ja kestävän vesienhallinnan edistämisessä Suomessa. Vaikka maan hiilivarastot tunnetaan hyvin, kartan avulla voidaan tunnistaa kosteikot tarkemmin ja siten edistää ilmastonmuutoksen hillintää. Kosteikkojen sijaintitiedot ovat arvokkaita muun muassa tulvien hallinnassa, maatalouden valumavesien suodatukseen soveltuvien alueiden tunnistamisessa sekä metsäsuunnittelun tukena. Lisäksi kartta on hyödyllinen mm. viheralueiden ja maankäytön suunnittelussa.

Greifswald Moor Centrum julkaisee kartan Maailman kosteikkopäivänä 2.2.2025. Kartta-aineistot löytyvät täältä: https://zenodo.org/records/14745285 (zenodo.org) ”Kahden vuoden aikana keräsimme, tarkistimme ja yhdistimme kosteikkoja ja erityisesti soita koskevaa paikkatietoa yli 200 eri lähteestä. Olemme iloisia lopputuloksesta: standardoidusta kokonaisuudesta, joka tekee näkyväksi Euroopan kosteikkojen laajuuden ja parantaa niiden analysointia, ymmärtämistä ja hoitoa”, sanoo yksi kartan kehittäjistä, Cosima Tegetmeyer Greifswald Moor Centrumista. ”Euroopan kosteikkokartta on merkittävä edistysaskel esimerkiksi arvioitaessa ilmastonmuutoksen hillitsemistä ja Euroopan komission päätösten vaikutuksia. Sen avulla voidaan mallintaa tehokkaammin erilaisia skenaarioita, jotka liittyvät ilmastonmuutoksen lieventämiseen ja luonnon ennallistamiseen, ja auttaa siten poliittisia päättäjiä tekemään tuoreimpaan tieteeseen perustuvia päätöksiä”, sanoo Juraj Balkovic, tutkija IIIASA:sta (International Institute for Applied Systems Analysis).

Vektoritietoaineisto kosteikkojen maantieteellisestä jakautumisesta on saatavilla maakohtaisesti ArcGIS-geotietokannassa sekä maakohtaisessa korkearesoluutioisessa Geo-TIFF-kokoelmassa.

Lähde: Luke

The post Euroopan kattavin ja ajantasaisin kosteikkokartta julkaistu appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.