Suomen Lantakaasu Oy:n laitos tuottaa biohajoavista jätteistä biokaasua hapettomassa mädätysprosessissa. Biokaasu jalostetaan biometaaniksi ja nesteytetään erillisessä nesteytysyksikössä. Laitos tuottaa omalla biokaasun tuotannolla ja muiden satelliittilaitoksina toimivien biokaasulaitosten kaasutoimitusten avulla nesteytettyä biometaania liikennepolttoaineeksi vuosittain 150 GWh. Prosesseissa tarvittava lämpö tuotetaan hakekattilalla ja varakattilana toimii raakabiokaasua käyttävä kattila. Laitoksen suunniteltu käyttöönottoajankohta on vuonna 2026.
Biometaanin tuotannossa hyödynnetään nauta- ja sikatiloilta muodostuvia sivutuotteita, kuten liete- ja kuivalantaa, sekä peltobiomassoja, kuten nurmisäilörehua. Lisäksi laitos vastaanottaa meijeri- ja panimoteollisuuden jätteitä, kuten heraa ja hiivaa, sekä teurasjätteitä ja muita elintarviketeollisuuden ja muun teollisuuden sivuvirtoja. Biokaasun lisäksi mädätysprosessissa syntyy orgaanista lannoitevalmistetta vuosittain 500 000 tonnia. Lannoitevalmiste toimitetaan pääosin takaisin lantaa laitokselle toimittaneille maatiloille.
Laitoksen toiminnasta aiheutuvat merkittävimmät ympäristövaikutukset ovat haju ja muut ilmapäästöt sekä melu. Laitoksen hajukaasut puhdistetaan ennen niiden purkua piipusta ulkoilmaan. Häiriötilanteissa raakabiokaasu on poltettava soihtupolttimessa. Hajukaasupäästöille on määrätty niiden enimmäispitoisuus ja lisäksi enimmäispäästöä alempi tavoitteellinen päästötaso. Hakekattilan ilmapäästöille on määrätty niiden enimmäispitoisuudet. Melulle on määrätty raja-arvot. Laitoksen toiminnasta aiheutuvat hajupäästöt ja melutaso sekä niiden leviäminen on määrätty selvitettäviksi laitoksen käynnistyttyä. Selvityksen perusteella aluehallintovirasto voi tarvittaessa täsmentää ympäristöluvan määräyksiä. Laitosalueella syntyy hulevesiä, joista osa kierrätetään prosessivedeksi. Hulevesien puhtautta on määrätty tarkkailtavaksi ennen niiden johtamista purkuojaan. Toiminnasta ei synny ympäristöön johdettavia jätevesiä.
Suomen Lantakaasu Oy:n lupahakemus käsiteltiin vihreän siirtymän mukaisena etusijamenettelynä.
Lupapäätös on nähtävillä Vesi- ja ympäristölupien tietopalvelussa.
The post Kiuruveden biometaanin tuotantolaitos sai ympäristöluvan appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.