”Eettisten periaatteiden laadintaan ryhdyttiin, koska teemme paljon kokeellista tutkimusta, ja silloin väistämättä syntyy vaikutuksia luontoon. Toisaalta on tärkeää, että voimme tehdä kokeellista tutkimusta silloin, kun se on perusteltua. Periaatteiden ja eettisen ennakkoarvioinnin avulla punnitsemme ovatko kokeesta saatavat hyödyt suuremmat kuin haitat,” kertoo toimikunnan puheenjohtaja ja Luonnonvarat-yksikön johtaja Sirpa Thessler. Tutkijoiden oma pohdinta ja eettisen toimikunnan antama lausunto luovat hyvän pohjan myös tutkimuseettisistä aiheista käytävään julkiseen keskusteluun.
Luonnontieteellinen eettinen toimikunta ei arvioi kaikkia Luken kokeellisia tutkimuksia. Arvioinnin tarpeen tunnistamisessa auttavat eettiset periaatteet, joiden mukaan tutkimus tulee ennakkoarvioida seuraavissa tapauksissa.
Tutkimus aiheuttaa merkittävää haittaa tai riskiä:
- uhanalaisille lajeille tai elinympäristöille, arvokkaille kulttuuriympäristöille tai biodiversiteetille
- eliöiden hyvinvoinnille tai terveydelle
- maaperän tai vesien pilaantumiselle tai merkittäville päästöille vesistöihin tai maaperään
- tutkijan terveydelle tai turvallisuudelle
- sivullisille tai heidän omaisuudelleen.
Tutkimusryhmät arvioivat tutkimuksen suunnitteluvaiheessa, aiheuttaako tutkimus sellaisia merkittäviä haittoja, että se on syytä ennakkoarvioida. Lausuntopyynnössä tutkimusryhmä pohtii tutkimuksen haittoja ja riskejä suhteessa hyötyihin sekä toimia haittojen ja riskien minimoimiseksi. Eettinen toimikunta antaa saamiensa tietojen perusteella tutkimukselle joko myönteisen, ehdollisesti myönteisen tai kielteisen lausunnon. Ennakkoarvioinnin tavoite on, että tutkimussuunnitelmaa muokataan siten, että tutkimus voidaan toteuttaa. Näin toimitaan myös ihmiseen kohdistuvan tutkimuksen ennakkoarvioinnissa, joka on ollut mallina Luken toiminnalle.
Eettisten periaatteiden ja ennakkoarviointiprosessin laatimisessa on tehty tiivistä yhteistyötä Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) kanssa. ”TENK on myös aloittanut hankkeen eettisten periaatteiden laatimiseksi ympäristöä koskevalle tutkimukselle. Luken tekemä työ toimii hankkeessa pilottina. TENKin hankkeen sekä Luken ympäristöä ja eliöitä koskevista periaatteista ja ennakkoarvioinnista saatujen kokemusten myötä periaatteet kehittyvät edelleen,” Thessler kertoo. Kaikki eettisen toimikunnan lausunnot julkaistaan Luken verkkosivujen Vastuullisuus-osiossa.
Lähde: Luke
The post Luke aloitti kokeellisen tutkimuksen eettisen ennakkoarvioinnin ensimmäisenä Suomessa appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.