WWF:n ja Lamorin yhteinen koulutus keräsi vapaaehtoiset Kotkaan harjoittelemaan öljyntorjuntaa käytännössä. Harjoituksissa moni osallistuja pääsi ensimmäistä kertaa tekemisiin aidon öljyn kanssa ja näkemään meritorjunnan laitteistoa.
Viileänä perjantaiaamuna kouluttautujien kimppakyydit kaartavat XAMK:in öljyntorjunta-altaille Kotkan Sunilassa. Osallistujat nousevat hytisten autoista, mutta hymy pysyy jokaisen huulilla. Alkamassa on WWF:n ja ympäristöpalveluita sekä öljyntorjuntavälineistöä tarjoavan Lamorin yhteinen koulutuspäivä WWF:n öljyntorjuntajoukkojen kouluttamiseksi. Öljyntorjuntajoukot ovat WWF:n kouluttamia vapaaehtoisia, jotka öljyonnettomuuden sattuessa toimivat pelastusviranomaisten apuna. Öljyntorjuntajoukkoihin kuuluu jo yli 10 000 suomalaista.
Öljyntorjuntaharjoituksissa varaudutaan jopa 30 000 tonnin öljyvuotoon Suomenlahdella tai muissa lähivesistöissä. ”Puhutaan siitä, että on kymmeniä kilometrejä likaantunutta rantaviivaa tai pahimmassa tapauksessa satoja kilometrejä. Siivous tapahtuu pääasiassa käsityönä”, kertoo WWF:n meriasiantuntija Vanessa Ryan.
Vapaaehtoisjoukot ovat tärkeässä roolissa, sillä öljyonnettomuuden sattuessa päävastuussa ovat pelastusviranomaiset, jotka onnettomuuden sattuessa myös pyörittämään normaalia pelastuslaitoksen arkea. “Viranomaisilla ei ole satoja ihmisiä, jotka voidaan vain irrottaa rantojenpuhdistustyöhön. Tässä puhutaan viikkokausia tai kuukausitolkulla jatkuvasta työstä. Siinä tarvitaan joka päivä ahkeria vapaaehtoisia”, Ryan jatkaa.
Osallistujien täytyy huolehtia omasta turvallisuudesta ja terveydestä, kun ollaan tekemisissä öljyn kanssa. Kaikkien osallistujien saavuttua paikalle heille kerrotaan turvallisuusohjeet, joiden jälkeen turvavarusteiden valinta alkaa. Niitä valitaan tarkasti, ja parityönä osallistujat saavat haalarit teipattua, jotta öljyä ei pääse kosketuksiin ihon kanssa.
Lähde: WWF Suomi
The post Öljyonnettomuuden riski on kasvanut Suomenlahdella entisestään appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.