Näytteitä voi toimittaa STUKiin joko tuoreena tai kuivattuna. Sienten kuivaamisessa on on hiukan vaivaa, mutta kuivattujen näytteiden toimittaminen STUKiin ja niiden säilyminen on varmempaa kuin tuoreiden. ”Tuoreet näytteet täytyy postittaa STUKiin heti alkuviikosta, jotta ne ehtivät hyväkuntoisena meille, eivätkä jää matkalle viikonlopun yli”, Virtanen taustoittaa STUKin tiedotteessa.
STUK ei ole aiemmin kerännyt sieninäytteitä kansalaisilta, vaan mittaukset on tehty ostamalla sieniä Helsingistä, Tampereelta ja Rovaniemeltä. ”Tämä on myös meidän tapamme tuoda tieteen tekeminen lähemmäksi ihmisiä ja osallistaa kaikkia mukaan ympäristön tilan seurantaan”, Virtanen toteaa.
Kampanjaan voi osallistua toimittamalla näytteen itselle tutusta ruokasienilajista omakustanteisesti STUKiin joko postitse tai tuomalla sen itse STUKin toimistolle Vantaalle. Tarkemmat ohjeet sienten keräämiseen, käsittelyyn, pakkaamiseen ja näytteiden toimittamiseen löytyvät STUKin verkkosivustolta. Oman sieninäytteen mittaustulokset on mahdollista saada sähköpostilla, jos näytteen toimittamisen yhteydessä ilmoittaa sähköpostiosoitteensa. Mittaustuloksia valmistuu jo syksyn aikana ja niitä julkaistaan kampanjasivulla. STUKin tavoite on, että kokonaisuudessaan kampanjan tulokset ovat valmiina huhtikuussa 2026.
Suomalaisissa sienissä on yhä Tšernobylin ydinvoimalaitosonnettomuudesta peräisin olevaa radioaktiivisuutta. Kuluneessa 40 vuodessa sienissä esiintyvät cesiumpitoisuudet ovat laskeneet. Radioaktiivisuuden määrä on niin pieni, että sen suhteen sieniä voi huoletta syödä. Luonnontuotteissa olevalle radioaktiiviselle cesiumille on Suomessa määritetty suosituspitoisuuden raja-arvoksi 600 becquerelia kiloa kohti. Tämän rajan ylittäviä sieniä löytyy toisinaan vieläkin Suomesta. Huoleen ei kuitenkaan ole aihetta, sillä STUKin tiedotteen mukaan käytännössä kukaan ei voi syödä kotimaisia sieniä niin paljoa, että niiden sisältämästä radioaktiivisuudesta olisi todellista haittaa terveydelle.
Lähde: MT
The post Säteilyturvakeskus syynää tänä vuonna sienten radioaktiivisuutta – ”Toivon paljon näytteitä eri sienilajeista” appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.